Stemtechniek en -training | Online cursus

Een popzangeres klinkt anders dan een opera-diva. Wat maakt iemands stemgeluid anders? Hoe zing je klassiek en hoe zing je met een rockgeluid? Hoe kan dit met gezond stemgebruik? Hoe klink ik als ik zing of spreek? En hoe kan ik dat veranderen?

Iedereen is in staat om zijn stem, zijn instrument te ontwikkelen en luider, zachter, warmer, voller, scherper... te klinken!
Estill Voice Training (afgekort, EVT) is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd systeem, waarin op inzichtelijke wijze de verschillende mogelijkheden op een rijtje worden gezet. Je leert alle onderdelen die invloed hebben op je stemgeluid op een gezonde en verantwoorde manier trainen. Zo krijg je gereedschap en tools om jouw stem of die van je leerlingen te laten klinken zoals je zelf wil, of zoals de stijl het vraagt! Hannelore Primusz is Certified Master Teacher in EVT. Hannelore laat zich ook inspireren door het Universal Voice System. Dit systeem voor zangers en sprekers werd ontwikkeld door Alberto ter Doest, haar hoofdvakdocent zang op het conservatorium.

Je komt tien weken lang samen om te zingen met ongeveer vijftien mensen in privé Zoommeetings. Standaard staat je microfoon uitgeschakeld en kan je ongestoord mee oefenen. Maar er is ook voldoende ruimte om je (letterlijk) te laten horen en persoonlijke feedback te ontvangen.

Stemtechniek en -training

Elk lied heeft zijn eigen sfeer, stijl en verhaal. Het is dan ook fijn als je stemgeluid daarbij aansluit, zodat niet alle liedjes die je zingt exact hetzelfde klinken. Hoe tof zou het zijn als jij in functie van het nummer jouw stemtechniek kan aanpassen? Waar ben je al goed in en waar liggen je doorgroeimogelijkheden? In de Stemtechniek en -training workshops introduceert Hannelore verschillende manieren van stemgebruik en trainen we deze, zodat je ze kan toepassen wanneer je wil.

 • De oefengroep is een traject met opbouw. We oefenen individueel en in groep op het maken van verschillende klankkleuren. Je krijgt hiervan een overzicht.
 • Tijdens de sessies zoomen we in op techniek en training aan de hand van korte fragmenten van bekende liedjes en riffs. Er wordt geen repertoire opgebouwd, zoals bij een koor.
 • Je wordt je bewust van je eigen stem en die van anderen en krijgt er inzicht in.
 • We beluisteren video- en audiovoorbeelden van oa. bekende zangers ter illustratie. Je kan ook zelf een fragment meebrengen om daar vragen over te stellen.
 • Een boost of een basis om zanglessen te volgen of nieuwe tools om je leerlingen/koor aanwijzingen te geven.
 • We werken steeds vanuit economisch en gezond stemgebruik.

De Stemtechniek en -training workshop is bedoeld voor zangers, sprekers, koordirigenten, zangleraren, logopedisten... Voorkennis is niet vereist.
Een groep telt ongeveer 15 deelnemers.

Stem LABO (Momenteel geen geplande sessies)

In Stem LABO gaan we verder met het beheersen en trainen van de stem, gericht op jouw wensen en doelen. Toepassen op repertoire, individueel of in groep, vocale problemen oplossen en naargelang de behoeftes van de deelnemers experimenteren of analyseren.

Het Stem LABO is een veilige plek om:

 • Al zingend nieuwe stemkleuren uit te proberen.
 • De perfecte sound te vinden voor je favoriete nummer.
 • Van je zenuwen om alleen te zingen af te geraken.
 • Onder begeleiding te oefenen op wat jij moeilijk vindt.
 • Met gelijkgestemden muziek te maken.
 • Bewust te leren kiezen hoe jij wil klinken.
 • ...

Stem LABO is een mogelijk vervolg op het traject Stemtechniek en -training. Ook mensen die al een basis hebben in stemtechniek, en Hannelores manier van werken kennen, zijn welkom. We slaan bruggen tussen theorie, training en praktijk.

De cursus wordt gegeven door Hannelore Primusz. Klik hier voor meer info over Hannelore.

De online cursus Stemtechniek en training kost 230 euro voor 10 sessies.

Tickets voor de workshop zijn HIER verkrijgbaar. Annulatievoorwaarden en optionele annulatieverzekering: zie algemene voorwaarden voor meer informatie