STUDIO: The American Dream | Muziektheater

OT Rotterdam stelt voor: de STUDIO! Tien jonge (muziek)theatermakers presenteren na drie intensieve weken werken hun antwoord op de vraag: wat betekent de Amerikaanse droom voor jou? Bestaat die droom nog, of is het een hallucinatie? Welke brokstukken van die droom beïnvloeden ons in Nederland? En willen we dat wel? Als in een rollercoaster storten zij zich op de opwindende hoogten van de winners en de diepe dalen van de loosers.
U ziet: Een compilatie van een reeks eigenzinnige performances waarin een nieuwe generatie acteurs en theatermakers de Amerikaanse Droom afstoft.

Bij elke presentatie verwelkomt Studio De Amerikaanse Droom een special-guest star uit de wereld van politiek, wetenschap en kunst. We hebben Freek de Haan, Amy Gale en Ruth Oldenziel bereid gevonden ter plekke te reageren op de werveling van acts, muziek, filmpjes & muziek. Vanuit hun vakgebied gaan ze nader in op de mythe van The American Dream.

De Studio is een concept dat is ontstaan in de beginjaren van Onafhankelijk Toneel. Met grote regelmaat organiseerde Onafhankelijk Toneel workshops voor verschillende generaties theatermakers, waarin zij een aantal weken werkten aan korte acts en performances. OT rotterdam zet deze traditie voort. In deze editie staat een nieuwe generatie (muziek)theatermakers centraal die onder supervisie van Mirjam Koen aan de slag gaan met het fenomeen De Amerikaanse Droom.

Mirjam Koen is regisseur van zowel bestaand toneelrepertoire als van voorstellingen gebaseerd op een thema. Daarnaast regisseert zij muziektheatervoorstellingen en opera. Samen met Gerrit Timmers is zij artistiek leider van OT rotterdam. De research is in handen van filosoof Dora Timmers. Erik van der Horst geeft een masterclass muziektheater. Hij is acteur en musicus en werkte o.a. bij Oostpool, Orkater, O.T. en The Sadists. Heather Ware geeft een masterclass tekst en beweging. Zij is danseres bij LeineRoebana en ontving in 2010 een Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie.

met: Helene Binder, Myrthe Boersma, Nike van Essen, Ruta van Hoof, Maarten Hopman, Robin Kuijper, Hannelore Primusz, Lucas Schilperoort, Hanne Struyf, Barbara Willemsen

research en adviezen: Dora Timmers

coaching & eindregie: Mirjam Koen