Stemtechniek en -training | Cursus

Een popzangeres klinkt anders dan een opera-diva. Wat maakt iemands stemgeluid anders? Hoe zing je klassiek en hoe zing je met een rockgeluid? Hoe kan dit met gezond stemgebruik?
Hoe klink ik als ik zing of spreek? En hoe kan ik dat veranderen?

Iedereen is in staat om zijn stem, zijn instrument te ontwikkelen en luider, zachter, warmer, voller, scherper... te klinken!
Estill Voice Training (afgekort, EVT) is een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd systeem, waarin op inzichtelijke wijze de verschillende mogelijkheden op een rijtje worden gezet. Je leert alle onderdelen die invloed hebben op je stemgeluid op een gezonde en verantwoorde manier trainen. Zo krijg je gereedschap en tools om jouw stem of die van je leerlingen te laten klinken zoals je zelf wil, of zoals de stijl het vraagt! Hannelore Primusz is Certified Master Teacher in EVT.
Hannelore laat zich ook inspireren door het Universal Voice System. Dit systeem voor zangers en sprekers werd ontwikkeld door Alberto ter Doest, haar hoofdvakdocent zang op het conservatorium.

Er is een 'Stemtechniek en -training workshop' om kennis te maken met deze manier van werken, en een 'Stem LABO' om alles te integreren in de praktijk. Klik op het tablad 'Niveau's' voor meer info!

Stemtechniek en -training

In de Stemtechniek en -training workshops worden verschillende manieren van stemgebruik geïntroduceerd en getraind.

 • De oefengroep is een traject met opbouw. Er wordt individueel en in groep geoefend op het maken van verschillende klankkleuren. Je krijgt hiervan een overzicht.
 • Tijdens de sessies wordt ingezoomd op techniek en training aan de hand van korte fragmenten van liedjes en riffs. Er wordt geen repertoire opgebouwd, zoals bij een koor.
 • Je wordt je bewust van je eigen stem en die van anderen en krijgt er inzicht in.
 • Er worden video- en audiovoorbeelden van oa. bekende zangers beluisterd ter illustratie. Je kan ook zelf een fragment meebrengen om daar vragen over te stellen.
 • Een boost of een basis om zanglessen te volgen of nieuwe tools om je leerlingen/koor aanwijzingen te geven.
 • Er wordt steeds gewerkt vanuit economisch en gezond stemgebruik.

De Stemtechniek en -training workshop is bedoeld voor zangers, sprekers, koordirigenten, zangleraren, logopedisten... Voorkennis is niet vereist.
Een groep telt ongeveer 15 deelnemers.

Stem LABO (Momenteel geen geplande sessies)

In Stem LABO gaan we verder met het beheersen en trainen van de stem, gericht op jouw wensen en doelen. Toepassen op repertoire, individueel of in groep, vocale problemen oplossen en naargelang de behoeftes van de deelnemers experimenteren of analyseren.

Het Stem LABO is een veilige plek om:

 • Al zingend nieuwe stemkleuren uit te proberen.
 • De perfecte sound te vinden voor je favoriete nummer.
 • Van je zenuwen om alleen te zingen af te geraken.
 • Onder begeleiding te oefenen op wat jij moeilijk vindt.
 • Met gelijkgestemden muziek te maken.
 • Bewust te leren kiezen hoe jij wil klinken.
 • ...

Dit is een mogelijk vervolg op het traject Oefengroep stemtechniek START. Ook mensen die al een basis hebben in stemtechniek, en Hannelores manier van werken kennen, zijn welkom. We slaan bruggen tussen theorie, training en praktijk.

De cursus wordt gegeven door Hannelore Primusz. Klik hier voor meer info over Hannelore.

Stemtechniek en -training: Voor de 5 sessies betaal je 210 euro.

Stem LABO: Voor de 4 sessies betaal je 180 euro.

Op vraag kunnen we je ook een factuur of bewijs van deelname bezorgen.
Annulatievoorwaarden en optionele annulatieverzekering: zie algemene voorwaarden voor meer informatie

Klik hier om je aan te melden.